Europark Maribor / Utrinki / Osupljiva umetniška razstava iz recikliranih odpadkov

Osupljiva umetniška razstava iz recikliranih odpadkov

Obiskovalce Europarka Maribor je v januarju 2023 navduševala posebna Razstava kreativnega recikliranja, ki jo je ustvarila umetnica Annarita Serra.

Umetniška dela, ki so bila razstavljena na osrednjem prireditvenem prostoru, so bila narejena iz odpadnih materialov iz morja, ki jih je avtorica več kot dvajset let zbirala na plažah.

Namen razstave je ozaveščanje o onesnaženosti morja in pomenu recikliranja odpadkov.

Umetnica, ki prihaja s Sardinije, že dvajset let ustvarja prav posebne umetnine iz plastičnih delčkov, figuric, žličk za sladoled, stare keramike, kavbojk, avdio kaset, vatiranih palčk, pločevink in ostalih materialov, ki jih naplavijo valovi. Pri svojem delu z drobnimi koščki odpadkov reproducira ikone pop kulture in prepoznavne slikarske motive ter ustvarja vtis, da gre za prave poteze s čopičem. »Želimo si, da bi razstava nagovorila prav vse obiskovalce nakupovalne destinacije. Cilj razstave je ljudi spodbuditi k premisleku o ravnanju z odpadki, povečati ozaveščenost o pomenu recikliranja in sporočiti, da imajo tudi odpadki lahko drugo življenje, v tem primeru kot sredstvo za umetniško ustvarjanje,« je ob odprtju razstave poudarila Simona Mandl, center managerka Europarka Maribor.