Europark Maribor / Europarkova ekološka tržnica
game banner

Europarkova ekološka tržnica

Spoznajte prave okuse narave z ekološko pridelanimi izdelki slovenskih ponudnikov.
Obiščite Europarkovo ekološko tržnico, ki jo organiziramo v pritličju nakupovalne destinacije vsako sredo od 14. do 19. ure.

Ponudba je bogata in raznolika, da zadosti tudi najbolj zahtevnim kupcem. Tistim, ki vam ni vseeno, kaj jeste in cenite kakovost biološko pridelanih sestavin. Na stojnicah najdete domače naravne proizvode, kakovostna olja, sezonsko sadje, od sveže in vložene zelenjave do mesnih in pekovskih izdelkov. Prijazni kmetovalci in prodajalci so vam na voljo tudi za nasvete in dodatna vprašanja v zvezi z ekološkim kmetijstvom in zdravo prehrano.

Obraz Europarkove ekološke tržnice

Metka Ternjak Gomboc že desetletje predava, organizira in vodi delavnice na temo zdravega življenja (zdrava prehrana in kuharske delavnice, izdelava naravne kozmetike in naravi prijazno vrtnarjenje) za odrasle in otroke. Želi spodbuditi ljudi, da so bolj samooskrbni, naredijo nekaj za svoje zdravje, boljše počutje, tudi bolj polno denarnico ter da so bolj pozitivni in spoštljivi do vsega kar nas obdaja.

Skupaj s hčerko Tino je bila 5 sezon voditeljica priljubljene oddaje Vrtičkanje in soavtorica knjige.

Že skoraj štiri desetletja je strastna vrtnarka. Po poklicu je kemik, številne izkušnje pa je nabirala skozi izobraževanja, delavnice ter na svoji poslovni poti. Samooskrba, lokalna in sezonska hrana, stare sorte, kakovostno ekološko sadje in zelenjava, zelišča in dišavnice so drobni koraki k zdravi prehrani. Vse to pa je velik korak k zdravju, ki ji pomeni eno največjih vrednot in privilegijev.

Sicer pa je zelo delovna in težko pri miru. Rada potuje in spoznava nova okolja in ljudi, rada bere, kuha, se ukvarja z različnimi ročnimi spretnostmi, obožuje morje, ribolov in je nadvse zadovoljna v druženju s svojo družino in prijatelji.

Ponudniki

ARONIJA
MARIJA PIVKO
izdelki iz aronije

Ekološka kmetija iz kraja Stojnci v Markovcih goji na dveh hektarjih aronijo. Ponujajo številne odlične aronijeve izdelke : matični sok, sirup, džem, sadni čaj, posušene jagode, žganje, liker in tudi regratov sirup.
HIŠKA ZELIŠČ
PATRICIJA ŠENEKAR
kozmetični izdelki
(deodoranti, balzami za ustnice...)
Hiška zelišč je na voljo od leta 2009 s prvo slovensko certificirano ekološko kozmetiko. Na njihovi stojnici ponujajo mazila in kremice, olja, masla, deodorante, maske, pilinge, mila, kopeli, …. Ponujajo pa tudi tinkture, čaje, velik izbor zelišč in začimb ter zeliščnih izdelkov.
EKOLOŠKA KMETIJA
ANJA PODGRAJŠEK
naravni sokovi, moka, suho sadje..

V Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici že od leta 1831 stoji kmetija Podgrajšek. Danes iz te ekološke kmetije prihajajo jabolka in hruške ter jabolčni sok, kis, čips in krhlji. Na njivah pridelujejo žita (pšenica, pira, ajda, proso, ječmen, oves, koruza, buče, rž). Ta predelujejo v lastnem mlinu v moko, zdrob, kašo, kosmiče, buče pa v 100% bučno olje.
.
EKOLOŠKA KMETIJA BEZJAK
MARIJA BEZJAK
sveža zelenjava

Gospa Marija in njena hči Petra iz manjše, 3,5 ha velike kmetije v Zgornji Voličini ponujata sveže zelenjadnice, poljščine in orehe.
EKOLOŠKA KMETIJA NAJVIRT
MARJETA POLANEC NAJVIRT
sveža zelenjava, sadje

Iz Ložan pri Pernici prihaja vsako sredo na tržnico raznolika ponudba sezonske zelenjave in sadja.
EKOLOŠKO TURISTIČNA KMETIJA VRBNJAK
ANTON VRBNJAK
domači mesni izdelki (salame, klobase, zaseka, ocvirki, svinjska mast, olje...)

Na manjši vzpetini pri Mali Nedelji, med polji in travniki boste prišli do ekološke turistične kmetije Vrbnjak. Za vas na stojnico prinesejo domače mesne izdelke ( meso iz tünke, zaseko, domače klobase in salame, ocvirke, mast…), kislo zelje in repo, zelnico, naravne sokove, olje, zelenjavo …
EKOLOŠKA KMETIJA JURIČ
BARBARA JURIČ
jajca, pekovski izdelki, testenine, poljščine (koruza, krompir)

Na Framskem Pohorju se nahaja ekološka kmetija, ki ponuja jajca, testenine, piškote, ingver, maline, ribez, malinov sok, sirup in marmelade, zelenjavo in poljščine ter po naročilu goveje in telečje meso.
EKOLOŠKA KMETIJA PETIDA
PETRA PERŠAK VORŠIČ
celi in oluščeni lešniki ter praženi

Iz Svetega Jurija ob Ščavnici prihajajo ponudniki »rjavega zlata«- lešnikov. Nasad se razprostira na 20 hektarjih. Na stojnici lahko kupite tudi lešnike v luščini, oluščene, pražene, ponujajo hladno stiskano lešnikovo olje. Na novo so zasadili tudi nasad ekoloških jagod - za naše sladkanje.
EKO KMETIJA PRI OMI NEŽI
MAJA LAMBERGER KHATIB
Kako ustvarjajo Pri omi Neži? Na 11 hektarjih ekološko kmetujejo in kolobarijo z bučami, sorte Slovenska golica, ki daje vrhunsko kvaliteto bučnemu olju, konopljo, sončnicami, lanom, prosom, piro, ajdo. Imajo tudi rž, koruzo, fižol, oves in riček. Surovine sušijo na ogrevan zrak, jih očistijo in nato predelajo (oljnice v domači stiskalnici za hladno stiskana olja, žita v lastnem mlinu na kamen, s čimer zagotavljajo svežino njihovoh produktov). Vrhunsko bučno olje je v Sloveniji nagrajeno z zlatimi priznanji, v Avstriji pa je pridobilo naziv Kakovostni izdelek.
DRUGA PESTRA EKO PONUDBA
Za vas so na naših stojnicah tudi izdelki naslednjih ponudnikov
EKOLOŠKA KMETIJA LOPAN iz Loč –ponuja različne zdrave piškote, testenine z okusom, prigrizke, vložnine in shranke, ki jih pripravljajo iz doma pridelanih sestavin.

EKOLOŠKA KMETIJA BEM iz Kopra- ponuja večkrat nagrajeno ekstra deviško oljčno olje iz oljk, ki rastejo nad koprskim zaledjem, tudi Štajercem, da spoznamo to tekoče zlato.
.
EKOLOŠKA KMETIJA PECEL - ponuja »eliksir za dolgo življenje«, produkt marljivih čebelic iz Semiča, ki nabirajo med na cveticah, v gozdu, na akaciji , hoji in kostanju.

Recepti

Privoščite si nekaj slastnega, okusnega in iz pristno dobrih sestavin! Na Europarkovi ekološki tržnici poiščite kakovostne sestavine in poskusite izjemne recepte iz naše zbirke.

Zdrava, kakovostna hrana je še kako okusna, če jo le znamo na pravi način pripraviti. Ko zmanjka idej ali preprosto iščete navdih, kaj pripraviti družini za kosilo, pobrskajte po naših receptih. Po sveže, domače sestavine se odpravite na Europarkovo ekološko tržnico, nato pa pričarajte čudovite obroke, ob katerih si bodo tudi najbolj izbirčni oblizali prste.

Ne pozabite, najboljše so vedno domače, sezonske jedi, še boljše pa so takrat, ko so pripravljene z ljubeznijo in srcem.

Poišči nas

Obrazec za pohvale
in pritožbe