Europark Maribor / Trajnost

VARČNI IN BOLJ SAMOOSKRBNI

V nakupovalnem središču Europark ves čas skrbimo za vgradnjo kakovostnih materialov in nadgradnje energijskih rešitev, ki s sodobno tehnologijo zagotavljajo varčnejšo uporabo, manjše izgube in višje energetske izkoristke. Z vsemi ukrepi zasledujemo zastavljene cilje na področju zelenega poslovanja in si prizadevamo zagotoviti najboljšo nakupovalno izkušnjo za vse naše obiskovalce.

S sončno elektrarno na strehi Europarka bomo ohranili več kot 11.400 dreves in zmanjšali emisije CO2 za okoli 248 ton na leto.

LASTNA SONČNA ELEKTRARNA NA NAŠI STREHI

Na strehi nakupovalnega središča postavljamo sončno elektrarno z 842 kW moči, ki bo začela delovati že to poletje. Z 2000 sončnimi paneli bomo letno proizvedli okoli 978 MWh električne energije iz obnovljivih virov. To pomeni, da bomo ohranili okoli 11.400 dreves in zmanjšali emisije CO2 za okoli 248 ton na leto. Investicija je vredna več kot 1,2 milijona evrov in predstavlja izjemen korak v smeri večje samooskrbe. Z lastno sončno elektrarno bomo izrazito zmanjšali vpliv na okolje in uresničili pomemben cilj zelene strategije našega nakupovalnega središča.

INVESTIRAMO V ENERGETSKO UČINKOVITOST

V Europarku bomo zamenjali skoraj vse hladilne in prezračevalne naprave v objektu in uredili ustrezno nadgradnjo regulacijskih sistemov. S tem bomo zagotovili varno delovanje, povečali energetsko učinkovitost in seveda zmanjšali porabo energije. Z zamenjavo stekla v nadstropju nakupovalnega središča in v kupolah bomo prispevali k zmanjšanju energetskih izgub objekta. Projekt bo predvidoma zaključen do jeseni 2023. Obe trajnostni naložbi bosta pripomogli k doseganju okoljskih standardov, v nakupovalnem središču pa bomo v prihodnje porabili veliko manj energije.

UPRAVLJANJE Z ENERGIJO

Leta 2022 smo prejeli certifikat TÜV Austria za vodenje po sistemu EN ISO 50001:2018. Skladno s certifikatom redno spremljamo porabo energije, izvajamo ukrepe za varčevanje in povečanje energetske učinkovitosti v nakupovalnem središču.

PREZRAČEVANJE PRILAGOJENO OBISKU

Delovanje prezračevanja se v Europarku sproti prilagaja kakovosti zraka v nakupovalnem središču in je torej optimalno glede na število obiskovalcev. Na ta način skrbimo tako za dober zrak in počutje, kot tudi za čim manjšo porabo energije.

OKOLJU PRIJAZNA LED RAZSVETLJAVA

V Europarku smo poskrbeli za namestitev energetsko varčne LED tehnologije tako za osvetlitev notranjosti nakupovalnega središča kot tudi zunanje fasade. Prav tako smo skrajšali in optimizirali čas osvetlitve nakupovalnega središča.

MOBILNOST

Europark je z največ električnimi polnilnicami na enem mestu središče trajnostne mobilnosti v Mariboru.

E-POLNILNICE NA ZGORNJEM PARKIRIŠČU

V Europarku smo našim kupcem približali in tudi njim olajšali prehod k okolju prijaznejši mobilnosti s postavitvijo 10 električnih polnilnic za avtomobile. Obiskovalci lahko svoja električna vozila napolnijo na zgornjem parkirišču kar med nakupovanjem ali drugimi opravki. Europark smo tako postavili v središče trajnostne mobilnosti v Mariboru, saj je pri nas na voljo največ e-polnilnic v štajerski prestolnici na enem mestu.

Europarkove e-polnilnice so že vpisane v spletni sistem Gremo na elektriko, kjer so na voljo podatki o vseh električnih polnilnicah po državi.

DOSTOPNI PEŠ, S KOLESOM ALI JAVNIM PREVOZOM

Na manj emisij CO2 vpliva tudi manj kilometrov, prevoženih z avtomobilom. Bližina mesta obiskovalcem iz centra Maribora omogoča, da nas obiščejo kar peš. V Europarku pa spodbujamo tudi druge, okolju prijazne možnosti dostopa do našega nakupovalnega središča. Tako je mogoče z javnim prevozom priti do Europarka z avtobusi št. 3, 9, 13, 16 in 20. Spodbujamo pa tudi kolesarsko dostopnost, zato smo pred Europarkom uredili postajališče za izposojo koles Mbajk, ki širom Maribora povezuje 21 postaj in 210 koles.

Storitev Mbajk je na voljo vsak dan in ob vseh urah, treba se je le prijaviti v sistem za izposojo koles.

DRUŽBENA ODGOVORNOST

Podpiramo številne domače ponudnike in raznovrstne dogodke, ki spodbujajo lokalno sodelovanje in razvoj. Sodelujemo z lokalnimi kmetovalci in pridelovalci, predstavljamo lokalne umetnike in snovalce izobraževalnih vsebin, podpiramo različna dobrodelna društva, mariborski nogometni klub in mnoge športno-rekreativne ter kulturno-umetniške prireditve, ki so pomembne tako za Maribor kot širšo regijo.

ČEBELAM PRIJAZNA OKOLICA EUROPARKA

Čebele in drugi opraševalci obožujejo cvetoče travnike, saj se tam hranijo in nabirajo medičino. V Europarku smo se odločili, da bomo od pomladi do jeseni travnike ob nakupovalnem središču kosili šele, ko bodo ti odcveteli. S tem smo povečali življenjski prostor čebel in drugih opraševalcev, prav tako pa s tem opozarjamo na pomen ohranjanja naravnega okolja v urbanih področjih.

EKOLOŠKA TRŽNICA JE STALNICA

Že vrsto let vsak teden organiziramo Ekološko tržnico. Namenjena je lokalnim pridelovalcem, ki na tržnici predstavljajo in prodajajo svoje izdelke in pridelke vsako sredo od 14. do 19. ure. Tovrstna izbrana ponudba pomembno prispeva k ohranjanju in razvoju ekološkega kmetovanja.

NAŠI TRAJNOSTNI DOGODKI

Naše nakupovalno središče daje prostor raznovrstnim zelenim pobudam in ozaveščanju. V začetku leta 2023 smo tako na naših ulicah gostili razstavo umetniških izdelkov, ki so bili narejeni iz različnih recikliranih odpadnih materialov.

VEČ ZELENJA ZA BOLJŠE POČUTJE

Zelene rastline v notranjih prostorih pozitivno vplivajo na počutje in znižujejo raven stresa, poleg tega porabljajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik. V Europarku smo za še boljše počutje obiskovalcev nakupovalne ulice dodatno ozelenili.

NOVE KLOPI NASTALE IZ STARIH

Na klopeh v našem nakupovalnem središču se obiskovalci radi spočijete. Zaradi obrabe smo jih zato pred kratkim obnovili. Pri tem smo sledili trajnostnemu vidiku in pri izdelavi novih klopi uporabili del starih. Tudi tako prispevamo k zmanjševanju odpadkov.

PARTNERJI

Nakupovalno središče Europark je stičišče mnogih trajnostnih projektov, saj lahko z našo pomočjo in logistično infrastrukturo ponudimo roko številnim partnerjem.

POMAGAMO ZBIRATI STARO »PRVO POMOČ«

Ne zavrzite starih kompletov prve pomoči. Društvo študentov medicine Maribor jih bo koristno uporabilo, saj organizirajo številna izobraževanja, kjer za praktične prikaze potrebujejo povoje, gaze, rute in folije. V Europarku zanje organiziramo zbiranje starih kompletov, in sicer jih lahko oddate v zabojnik v notranjosti vhoda 1. Poskrbeli bomo, da ne bodo romali v smeti, ampak bodo koristno uporabljeni.

ZABOJNIK ZA RABLJENE STVARI

V kletni etaži Europarkovega parkirišča smo pri dostavi 12 v sodelovanju s podjetjem Saubermacher postavili zabojnike, v katere lahko odložite rabljena oblačila in obutev, pa tudi hišni tekstil, ki ga ne potrebujete več.

EUROPARKOV EKOLOŠKI OTOČEK

V našem nakupovalnem središču vam je na voljo ekološki kotiček, kamor lahko pripeljete in pravilno odložite embalažo in druge odpadke za ločevanje. Zabojniki podjetja Saubermacher so vam na voljo v kletni etaži parkirišča pri dostavi 12.

ZBIRAMO ZAMAŠKE ZA ŽIGO

Skupaj z nami zbirajte zamaške za pomoč 3-letnemu Žigi iz Drbetincev, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje posebne terapije. V zabojniku, ki smo ga postavili pri vhodu 1, zbiramo zamaške sokov, mleka, tekočih jogurtov, začimb, šamponov in gelov ter raznih čistil.

CERTIFIKATI

URESNIČUJEMO TRAJNOSTNO VIZIJO

Družba SES Spar European Shopping Centers, ki med drugim upravlja tudi nakupovalno središče Europark, deluje gospodarno in skladno s trajnostno korporativno kulturo tako na področju okolja in družbe ter pri tem sledi jasno zastavljeni energetski politiki.