Europark Maribor / Trajnost

VARČNI IN BOLJ SAMOOSKRBNI

V nakupovalni destinaciji Europark ves čas skrbimo za vgradnjo kakovostnih materialov in nadgradnje energijskih rešitev, ki s sodobno tehnologijo zagotavljajo varčnejšo uporabo, manjše izgube in višje energetske izkoristke. Z vsemi ukrepi zasledujemo zastavljene cilje na področju zelenega poslovanja in si prizadevamo zagotoviti najboljšo nakupovalno izkušnjo za vse naše obiskovalce.

S fotovoltaično elektrarno na strehi Europarka bomo ohranili več kot 19.968 dreves in zmanjšali emisije CO2 za okoli 479 ton na leto.

LASTNA FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA NA NAŠI STREHI

Na strehi nakupovalne destinacije smo namestili fotovoltaično elektrarno z 842 kW moči. Z 2000 sončnimi paneli bomo lahko letno proizvedli okoli 978 MWh električne energije iz obnovljivih virov. To pomeni, da bomo ohranili okoli 19.968 dreves in zmanjšali emisije CO2 za okoli 479 ton na leto. Investicija je vredna več kot 1,2 milijona evrov in predstavlja izjemen korak v smeri večje samooskrbe. Z lastno fotovoltaično elektrarno bomo izrazito zmanjšali vpliv na okolje in uresničili pomemben cilj zelene strategije našega nakupovalne destinacije.

INVESTIRAMO V ENERGETSKO UČINKOVITOST

V Europarku bomo zamenjali skoraj vse hladilne in prezračevalne naprave v objektu in uredili ustrezno nadgradnjo regulacijskih sistemov. S tem bomo zagotovili varno delovanje, povečali energetsko učinkovitost in seveda zmanjšali porabo energije. Z zamenjavo stekla v nadstropju nakupovalne destinacije in v kupolah bomo prispevali k zmanjšanju energetskih izgub objekta. Projekt bo predvidoma zaključen do jeseni 2023. Obe trajnostni naložbi bosta pripomogli k doseganju okoljskih standardov, v nakupovalni destinaciji pa bomo v prihodnje porabili veliko manj energije.

UPRAVLJANJE Z ENERGIJO

Leta 2022 smo prejeli certifikat TÜV Austria za vodenje po sistemu EN ISO 50001:2018. Skladno s certifikatom redno spremljamo porabo energije, izvajamo ukrepe za varčevanje in povečanje energetske učinkovitosti v nakupovalni destinaciji.

PREZRAČEVANJE PRILAGOJENO OBISKU

Delovanje prezračevanja se v Europarku sproti prilagaja kakovosti zraka v nakupovalni destinaciji in je torej optimalno glede na število obiskovalcev. Na ta način skrbimo tako za dober zrak in počutje, kot tudi za čim manjšo porabo energije.

OKOLJU PRIJAZNA LED RAZSVETLJAVA

V Europarku smo poskrbeli za namestitev energetsko varčne LED tehnologije tako za osvetlitev notranjosti nakupovalne destinacije kot tudi zunanje fasade. Prav tako smo skrajšali in optimizirali čas osvetlitve nakupovalne destinacije.

MOBILNOST

Europark je z največ električnimi polnilnicami na enem mestu središče trajnostne mobilnosti v Mariboru.

NAJVEČ E-POLNILNIC V MARIBORU

V Europarku smo našim kupcem približali in tudi olajšali prehod k okolju prijaznejši mobilnosti. Poleti 2023 smo obstoječim 10 električnim polnilnim postajam na vrhnjem parkirišču dodali še 5 novih v rdeči medetaži. Obiskovalci lahko tako napolnijo svoja električna vozila kar med nakupovanjem ali drugimi opravki. Europark smo s tem postavili v središče trajnostne mobilnosti v Mariboru, saj je pri nas na enem mestu na voljo največ e-polnilnic v štajerski prestolnici.

Europarkove e-polnilnice so že vpisane v spletni sistem Gremo na elektriko, kjer so na voljo podatki o vseh električnih polnilnicah po državi.

DOSTOPNI PEŠ, S KOLESOM ALI JAVNIM PREVOZOM

Na manj emisij CO2 vpliva tudi manj kilometrov, prevoženih z avtomobilom. Bližina mesta obiskovalcem iz centra Maribora omogoča, da nas obiščejo kar peš. V Europarku pa spodbujamo tudi druge, okolju prijazne možnosti dostopa do našega nakupovalne destinacije. Tako je mogoče z javnim prevozom priti do Europarka z avtobusi št. 3, 9, 13, 16 in 20. Spodbujamo pa tudi kolesarsko dostopnost, zato smo pred Europarkom uredili postajališče za izposojo koles Mbajk, ki širom Maribora povezuje 21 postaj in 210 koles.

Storitev Mbajk je na voljo vsak dan in ob vseh urah, treba se je le prijaviti v sistem za izposojo koles.

DRUŽBENA ODGOVORNOST

Podpiramo številne domače ponudnike in raznovrstne dogodke, ki spodbujajo lokalno sodelovanje in razvoj. Sodelujemo z lokalnimi kmetovalci in pridelovalci, predstavljamo lokalne umetnike in snovalce izobraževalnih vsebin, podpiramo različna dobrodelna društva, mariborski nogometni klub in mnoge športno-rekreativne ter kulturno-umetniške prireditve, ki so pomembne tako za Maribor kot širšo regijo.

ČEBELAM PRIJAZNA OKOLICA EUROPARKA

Čebele in drugi opraševalci obožujejo cvetoče travnike, saj se tam hranijo in nabirajo medičino. V Europarku smo se odločili, da bomo od pomladi do jeseni travnike ob nakupovalni destinaciji kosili šele, ko bodo ti odcveteli. S tem smo povečali življenjski prostor čebel in drugih opraševalcev, prav tako pa s tem opozarjamo na pomen ohranjanja naravnega okolja v urbanih področjih.

DONACIJA PRIZADETIM V POPLAVAH

Sestrski podjetji SPAR Slovenija in SES-ova nakupovalna središča v Sloveniji z donacijo pomagata lajšati stiske po hudih neurjih v Sloveniji. SES Slovenija je Zvezi prijateljev mladine predala 100.000 EUR v obliki darilnih bonov DESETAK. Porabili naj bi se predvsem za nakup novih gospodinjskih aparatov, živil, oblačil in drugega. SPAR Slovenija je lokalne skupnosti, organizacije in svoje zaposlene podprl z donacijami v vrednosti 180.000 EUR.

RAZSTAVA MALIH USTVARJALCEV

V Europarku dajemo prostor različnim ustvarjalcem. Junija 2023 smo gostili otroško likovno razstavo z naslovom NAROBE – OBRATNO. Pripravila ga je Občinska turistična zveza Maribor v sodelovanju s Skupnostjo mariborskih vrtcev in Mestno občino Maribor. Več preverite tukaj.

LES KOT TRAJNOSTNA IZBIRA

Trajnostni razvoj spodbuja ustrezno uporabo lesa za gradnjo in opremo, saj ta uspešno znižuje emisije CO2. Rabo lesa in njegove prednosti smo spomladi 2023 v Europarku predstavili na razstavi Bivanje z lesom, ki so jo pripravili ustvarjalci spletne platforme SLOWOODLIFE. Več lahko izveste tukaj.

DOBRODELNI KOLESARSKI MARATON

Konec maja 2023 smo organizirali tradicionalni Europarkov kolesarski maraton, s katerim spodbujamo rekreacijo. Kolesarili pa smo tudi za dober namen, saj smo z zbranimi prijavninami in našo donacijo v višini 1.000 evrov mariborskemu društvu UP-ornik podarili 1.761 evrov. Galerijo maratona si lahko ogledate tukaj.

EKOLOŠKA TRŽNICA JE STALNICA

Že vrsto let vsak teden organiziramo Ekološko tržnico. Namenjena je lokalnim pridelovalcem, ki na tržnici predstavljajo in prodajajo svoje izdelke in pridelke vsako sredo od 14. do 19. ure. Tovrstna izbrana ponudba pomembno prispeva k ohranjanju in razvoju ekološkega kmetovanja. Več o ekološki tržnici lahko izveste tukaj.

VEČ ZELENJA ZA BOLJŠE POČUTJE

Zelene rastline v notranjih prostorih pozitivno vplivajo na počutje in znižujejo raven stresa, poleg tega porabljajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik. V Europarku smo za še boljše počutje obiskovalcev nakupovalne ulice dodatno ozelenili.

NOVE KLOPI NASTALE IZ STARIH

Na klopeh v našem nakupovalni destinaciji se obiskovalci radi spočijete. Zaradi obrabe smo jih zato pred kratkim obnovili. Pri tem smo sledili trajnostnemu vidiku in pri izdelavi novih klopi uporabili del starih. Tudi tako prispevamo k zmanjševanju odpadkov.

NAŠI TRAJNOSTNI DOGODKI

Naše nakupovalno destinacijo daje prostor raznovrstnim zelenim pobudam in ozaveščanju. V začetku leta 2023 smo tako na naših ulicah gostili razstavo umetniških izdelkov, ki so bili narejeni iz različnih recikliranih odpadnih materialov. Umetniško razstavo si lahko ogledate tukaj.

PARTNERJI

Nakupovalno središče Europark je stičišče mnogih trajnostnih projektov, saj lahko z našo pomočjo in logistično infrastrukturo ponudimo roko številnim partnerjem.

POMAGAMO ZBIRATI STARO »PRVO POMOČ«

Ne zavrzite starih kompletov prve pomoči. Društvo študentov medicine Maribor jih bo koristno uporabilo, saj organizirajo številna izobraževanja, kjer za praktične prikaze potrebujejo povoje, gaze, rute in folije. V Europarku zanje organiziramo zbiranje starih kompletov, in sicer jih lahko oddate v zabojnik v notranjosti vhoda 1. Poskrbeli bomo, da ne bodo romali v smeti, ampak bodo koristno uporabljeni.

ZABOJNIK ZA RABLJENE STVARI

V kletni etaži Europarkovega parkirišča smo pri dostavi 12 v sodelovanju s podjetjem Saubermacher postavili zabojnike, v katere lahko odložite rabljena oblačila in obutev, pa tudi hišni tekstil, ki ga ne potrebujete več.

EUROPARKOV EKOLOŠKI OTOČEK

V našem nakupovalni destinaciji vam je na voljo ekološki kotiček, kamor lahko pripeljete in pravilno odložite embalažo in druge odpadke za ločevanje. Zabojniki podjetja Saubermacher so vam na voljo v kletni etaži parkirišča pri dostavi 12.

ZBIRAMO ZAMAŠKE ZA ŽIGO

Skupaj z nami zbirajte zamaške za pomoč 3-letnemu Žigi iz Drbetincev, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje posebne terapije. V zabojniku, ki smo ga postavili pri vhodu 1, zbiramo zamaške sokov, mleka, tekočih jogurtov, začimb, šamponov in gelov ter raznih čistil.

CERTIFIKATI

URESNIČUJEMO TRAJNOSTNO VIZIJO

Družba SES Spar European Shopping Centers, ki med drugim upravlja tudi nakupovalno destinacijo Europark, deluje gospodarno in skladno s trajnostno korporativno kulturo tako na področju okolja in družbe ter pri tem sledi jasno zastavljeni energetski politiki.