Europark Maribor / Dogodki / Aktualni / Razstava  «MEPI, pustolovščina, ki jo moraš doživeti.”

Razstava  «MEPI, pustolovščina, ki jo moraš doživeti.”

Vljudno vabljeni k ogledu gostujoče razstave  «MEPI, pustolovščina, ki jo moraš doživeti.”

Razstava bo na ogled med 20. majem in 1. junijem v nadstropju v bližini gostinskega lokala GInger.

MEPI – Mednarodno priznanje je ne-tekmovalni program za mlade, ki vsakemu nudi priložnost odkrivati samega sebe; mladim v življenju pomaga najti smisel in strast ter pravo mesto zase v svetu.

V tujini je program poznan pod imenom The Duke of Edinburgh’s International Award in se ponaša z več kot 60 letno tradicijo in izkušnjami v opremljanju mladih za delo in življenje.

Če je šola institucija znanja, je MEPI neke vrste šola življenja. MEPI to dokazuje z naborom mehkih znanj oz. za življenje pomembnih veščin, ki posameznika opremijo za boljše poznavanje sebe, drugih in boljše funkcioniranje v družbi. V mladih razvija odpornost na spremembe, prilagodljivost in drugačnost, predvsem pa jih utirja na ustvarjalno karierno pot.

 

Razstava v svojih fotografijah in besedilih ponudi vpogled v samo MEPI strukturo, pomen programa, predvsem pa v osebne izpovedi Mepijevcev kot npr.

 

MEPI je igral ključno vlogo odkrivanju čemu želim namenjati svojo pozornost in svoj čas ter kaj vse lahko dosežem, če pri tem vztrajam. Izkazalo pa se je, da nisem samo počela stvari v katerih sem se želela preizkusiti oz. nadgraditi ampak sem na poti z MEPI-jem odkrila svoje prave vrednote in kdo želim postati.” Tinkara, prejemnica zlatega priznanja MEPI

 

S programom sem pridobila kvalitete, ki se bi jih v šoli ali kjerkoli druge težko naučila. Mislim, da nobeno priznanje ne doda mlademu človeku ničesar. Gre predvsem za dragocene izkušnje, ki so do tega priznanja vodile. Gre za osebno rast, ne le za kljukico, ko je cilj dosežen. Gre tudi za izzive v veščinah, v prostovoljstvu, v športu. In najpomembnejše, gre za čas, ko si obkrožen z ljudmi, ki so ti zgled in potrdilo da se trud res izplača. Neža Švajger, prejemnica zlatega priznanja

 

V Sloveniji se je program MEPI organizirano pričel izvajati s šolskim letom 2004/05. Programu je danes pridruženih več kot 80 osnovnih in srednjih šol in nevladnih organizacij. Več kot 400 odraslih izvajalcev v vlogi mentorjev omogoča neprekinjeno izvajanje programa. Do sedaj je v programu sodelovalo preko 20.000 učencev in dijakov. V letošnjem letu je v program vključenih preko 1800 mladih.

V primeru, da bi želeli pridobiti več informacij o programu, ki mlade opolnomoči za delo in življenje in možnostih sodelovanja, pišite na mepi@mepi.info.

22. maja vabljeni ob 17. uri na otvoritev razstave. Uradno odprtje razstave bomo pospremili s krajšim kulturnim programom in ogledom razstave ter druženjem.