Europark Maribor / Utrinki / 34. festival Folkart: Živahen praznik kulture v Europarku

34. festival Folkart: Živahen praznik kulture v Europarku

Začetek meseca julija je Europark zažarel v živahnih barvah, glasbi, plesu in nasmejanih obrazih, saj je nakupovalno destinacijo zavzela pisana folklorna druščina z vsega sveta.

Europark ni zgolj nakupovalno destinacijo, ampak tudi prostor za druženje, srečevanje in udeležbo na zanimivih prireditvah. Za obiskovalce pripravljamo kopico družabnih in kulturnih dogodkov, ki poskrbijo za sprostitev in zabavna doživetja po opravljenih nakupih. Mednarodni folklorni festival Folkart, ki združuje svetovno tradicijsko kulturo, se je v več kot treh desetletjih zasidral med najbolj prepoznavne festivale in je cenjen po vsem svetu. Na sprevodu, 1. julija 2022, je povorka prikazala kontrast, raznolikost in odličnost, ujete v glasbo in ples.

Na sprevodu so se predstavili najboljši folklorni ansambli z vsega sveta.

Nastopili so »Gran Ballet Argentino«, skupina povsod zaželenih profesionalcev iz Argentine, dežele tanga, nogometa in govedine.

Iz Brazilije ansambel »Flor Ribeirinha«, ki nam je dokazal, da Brazilija ni le karneval, Rio in nogomet.

Z Velikonočnega otoka, ki spada pod Čile, je prišla skupina »Mahia Rapa Nui«, katere člani so potomci ljudstva Rapa Nui, ene najstarejših civilizacij na planetu.

Mistično kulturo, polno elegance, prepleteno z zgodbami šamanov in duhov je predstavila skupina »Parangal« s Filipinov.

Evropo je zastopal mlad akademski ansambel »Jawor« iz Poljske, dežele Nobelovih nagrajencev, Nikolaja Kopernika in Frédérica Chopina.

Uživali pa smo tudi v aragonski folklori – kitare, lutnje, kastanjete in Španija, od koder je prišel ansambel »Raíces de Aragón«.

Ponosni sponzor Festivala Lent

Folklorni festival Folkart sicer že tradicionalno poteka v sklopu Festivala Lent, katerega ponosni sponzor je tudi Europark Maribor. Tudi letos smo v največjem nakupovalni destinaciji severovzhodne Slovenije v času Festivala Lent nudili vsem obiskovalcem brezplačno parkiranje vsak dan do 2. ure zjutraj.