Europark Maribor / Dogodki / Aktualni / Razstava Bivanje z lesom

Razstava Bivanje z lesom

Do 15. junija 2022 si lahko v Europarku ogledate razstavo, na kateri se s predstavitvijo lesenih objektov in k trajnostnemu razvoju usmerjenih produktov predstavljajo podjetja, ki ustvarjajo trg lesnih in ostalih proizvodov povezanih z višjo bivanjsko kulturo sodobnega uporabnika. Lesene hiše izpolnjujejo bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje okoljsko obremenitev, so energetsko varčne in nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Hiše in interier iz lesa predstavljajo prijetno, varno in zdravo bivalno okolje.

Z uporabo lesa za izdelke in objekte varujemo gozdove

Slovenija je najbolj gozdnata dežela v Evropi. 60 odstotkov države pokrivajo gozdovi. Na leto v naših gozdovih priraste 4 kubične metre lesa na prebivalca, za izdelke (hiše in opremo) pa ga na prebivalca porabimo le okoli 0,5 kubična metra. Les je naravni material, ki je podvržen biološkemu razkroju. Pri določeni starosti / npr. 60 do 100 let, se pri drevesih prične proces trohnenja in razkroja. Če dreves pravočasno ne posekamo, pričnejo namesto absorbcije ogljikov dioksid ponovno sproščati v ozračje. Zato je dobro vedeti, da z modro uporabo lesa za izdelke in objekte posredno varujemo tudi gozdove.

Europark obiskovalce seznanja z eno od oblik okolju prijazne gradnje ter predstavlja kamenček v mozaiku ozaveščanja javnosti o pomembnosti vpeljave trajnostnih konceptov na čim več področjih življenja in družbenega delovanja.

Organizacija in izvedba razstave:  SLOWOODLIFE, d. o. o.
Pokrovitelji razstave: Direktorat za lesarstvo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, in javna agencija SPIRIT Slovenija

Več o razstavi si lahko preberete na spletni strani SLOWOODLIFE: https://www.slowoodlife.com/razstava-bivanje-z-lesom/