Europark Maribor / Dogodki / Aktualni / 23.OTROŠKI FOLKART MARIBOR SLOVENIJA V EUROPARKU

23.OTROŠKI FOLKART MARIBOR SLOVENIJA V EUROPARKU

Mednarodni  CIOFF® otroški folklorni festival OTROŠKI FOLKART je eden pomembnejših dogodkov, ki v naše mesto, širšo regijo in tudi ostale kraje Slovenije (že vsa leta do zdaj poteka povezovanje in ‘mreženje’ posameznih nastopov tujih folklornih skupin v celotni regiji in tudi po vsej državi) pripelje oddaljeno ljudsko kulturo. Izvorno otroško ljudsko umetnost v svoji najbolj žlahtni obliki lahko v Mariboru spremljamo že polnih 23 let, saj BO v  letu 2022  potekal že triindvajseti  mednarodni otroški folklorni festival OTROŠKI FOLKART.  Skozi vsa ta leta obstoja se je razvil v enega večjih  in pomembnejših svetovnih otroških folklornih festivalov, kar dokazuje tudi bogata in izjemna udeležba otroških folklornih skupin iz vsega sveta.  Ne le, da je OTROŠKI FOLKART vsa leta do zdaj prinašal ravno na mariborske ulice, trge in parke, vrtce, domove ostarelih, trgovske centre, hotele in seveda odre številnih prizorišč,…  pisano podobo svetovne ljudske tradicije, ampak vsako leto to direktno povezovanje tako z najmlajšimi prebivalci mesta, kot njihovimi starši in ostalimi meščani, ki so hkrati tudi zelo zahtevno in poznavalsko občinstvo, še nadgrajuje ter bogati.

Z OTROŠKIM FOLKARTOM  želimo, našim mariborskim in slovenskim otrokom, približati kulturno dediščino drugih narodov, s katerimi sobivamo skupaj tako v evropskem kot širšem svetovnem prostoru. Učimo jih, da spoznavajo in spoštujejo tako ustvarjalnost otrok drugih narodov, kot tudi  njihovo kulturo samo, ki je lahko zelo drugačna od naše, pa kljub temu ravno zaradi te drugačnosti, še posebej zanimiva. Le tako bodo naši najmlajši že na pragu svojega življenja spoznali različne kulture sveta in seveda posledično temu, znali tudi sprejemati in spoštovati drugačnost. Le tako bo naš svet v prihodnosti lepši, prijaznejši.

Letos se nam bodo predstavile :

  • OFS Tördemic Néptáncegyüttes iz Madžarske
  • OFS Gatalinka iz Hrvaške
  • Mlajša in Starejša OFS Krog Slovenska Bistrica
  • OFS Destrnik
  • OFS Rožmarin Dolena
  • Mlajša in Starejša OFS KUD Študent Maribor

Prijazno vabljeni na nakupovalne ulice Europarka v soboto, 2. 7. 2022, od 12.30 do 13.30, kjer se bodo v povorki in s plesom predstavile otroške folklorne skupine.